vrijdag 29 mei 2015

Nieuwsgierigheid gaat altijd vooraf aan de liefde

Een bescheiden Brainport-delegatie bezoekt deze week Canada, parallel aan het staatsbezoek dat koning Willem Alexander en koningin Maxima aan het land brengen. Tussen Brainport en de hightech regio Waterloo, 100 kilometer van Toronto, bestaan al langer intensieve banden. De stad werd bezocht door het koninklijk paar. Een blog van Thijs van Son, woordvoerder van Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven, over de tweede dag van de economische missie van Brainport. 

Met de vroege vlucht van 06.00 uur nog in de benen en de file om Toronto uit te komen nog in het hoofd, arriveren we in Waterloo. Samen met de plaatsen Kitchener en Cambridge vormt de stad een regio van ruim een half miljoen mensen, dat zichzelf The Canadian Technological Triangle (CTT) noemt, een economisch samenwerkingsverband vergelijkbaar met Brainport. Kitchener heette vroeger Berlin, maar na de oorlog is de naam gewijzigd in Kitchener, naar de Canadese generaal die Europa mede bevrijd heeft. Zo verwerkt elk land de oorlog op zijn eigen manier, maar dit terzijde.

Op het complex van de Waterloo University blinkt een oranje loper in de zon, eromheen achter het dranghek Canadezen, veelal met Nederlandse roots, wachtend op het koningspaar. Binnen is een manifestatie bezig waar vrijwel alle Nederlandse universiteiten aan deelnemen, die samen met de Universiteit van Waterloo onderwerpen voor samenwerking  bespreken. De academische wereld is bij uitstek internationaal, je kunt merken dat veel heren en dames professoren elkaar niet voor het eerst zien.

Gejuich
Binnen in het comfortabele auditorium klinkt plots het gejuich van buiten. Het paar is gearriveerd! Na een kort privé-samenzijn met burgemeester Van Gijzel van Eindhoven en vertegenwoordigers van de CTT, wordt er publiekelijk een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het is een verdieping van de bestaande relatie tussen Brainport en CTT, die het mogelijk maakt om heel gericht bedrijven uit Canada en Nederland aan elkaar te koppelen, of aan een universiteit, of een overheid. Dat kan met maatwerk, omdat je elkaar zo goed kent en uitspreekt het nog beter te gaan doen. En als die handtekening dan onder toeziend oog van de koning wordt gezet, dan geeft dat toch een extra feestelijk tintje.

Deals
Voorbeelden van maatwerk zijn trouwens meegekomen met deze trip. En met succes! Zo heeft bouwer Heijmans een presentatie gegeven voor de stadsbesturen van Waterloo, Kitchener en Cambridge over de nieuwste technologische snufjes die je kunt toepassen in de wegenbouw. Enthousiast geworden over het verhaal, vroegen de Canadezen aan Heijmans spontaan om maar even mee te gaan, ze hadden daar wel wat wegen liggen, of Heijmans daar wat mee kon? Het toont de flexibiliteit van de overheid daar en het nut van dit soort missies. Want met een vervolgafspraak op zak keert Heijmans ’s avonds terug naar Nederland. Ook twee andere bedrijven, in de gewasbescherming en het effectief opruimen van sneeuw (heel veel sneeuw in Canadese winters!) maakten effectief contact, met vooruitzichten op een deal. Het lijkt allemaal zo eenvoudig, maar zo’n samenwerking geeft handen en voeten aan hoe we aan beide zijden van de oceaan bedrijven ontvangen die willen ondernemen.

Perimeter Instituut
Na het vertrek van de koning en koningin, gaan wij ook weg, naar de volgende halte: het Perimeter Instituut, het PI. Toonaangevend in de wereld op het gebied van onderzoek in theoretische natuurkunde. Dat onderzoek doen ze heel transparant, in een modern, van binnen opengewerkt en ruim opgezet gebouw met veel glas. Overal spreekhoeken, met modern lichtgekleurd meubilair en schoolborden, volgeschreven met wiskundige formules. Elke bolleboos die ziet dat mensen in een hoekje zich het hoofd breken over een probleem, kan aanschuiven en meedenken. En dat gebeurt ook online vanuit India, Brazilië en China.

Degene die ons rondleidt, vertelt dat de servers eens uitvielen, ze kregen meteen telefoon van over de hele wereld, ze waren net zo lekker bezig met elkaar. Met dit bijzondere instituut heeft Brainpoort de afspraak gemaakt dat we onze natuurkundeleraren van de middelbare school naar de Summerschool Einsteinplus kunnen sturen, om op hun beurt weer onze kinderen beter te maken in het oplossen van technische problemen. Ook gaat Brainport samen met PI onderzoeken of in Eindhoven een hub kan komen waar toptalent over de hele wereld samenkomt om fundamenteel onderzoek te doen. Al dat toptalent naar Eindhoven is een hele mooie kans voor onze economische ontwikkeling. En het PI is kieskeurig in het aangaan van banden, weten we.

Promo-event
Dan zijn we zelf aan de beurt. We gaan in Canada onszelf in het zonnetje zetten, en dat lukt heel aardig met die aangename temperatuur van ruim 25 graden. Maar het is figuurlijk bedoeld: we hebben een promo-event georganiseerd, waarin we investeerders uitnodigen om kennis te maken met onze Brainportregio. Waarom is Eindhoven zo goed om in te investeren?

Hetzij door je er als Canadees bedrijf te vestigen, hetzij door een bestaand bedrijf over te nemen of er in deel te nemen. Een goed gevulde zaal luistert naar het pleidooi van burgemeester Van Gijzel, een uitleg hoe de High Tech Campus werkt en naar voorbeeldverhalen van ondernemers die de stap al maakten. Nee, dit levert niet meteen opdrachten op, maar wel geïnteresseerde mensen. En nieuwsgierigheid gaat altijd vooraf aan de liefde!

We besluiten de avond met een diner, ons aangeboden door CTT. Veel mensen kennen elkaar al jarenlang, het werd een avond onder vrienden. En onder onbekenden die vrienden kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten