vrijdag 30 mei 2014

Anders dan Verwacht


“Dat is dus niet waar”. We lopen op het terrein van de High Tech Campus. Ik ben, voor zover ik weet, de enige student die mee is met een rondleiding bij het Holst Centre. Naast me lopen een dertiger en een zestiger, beiden technici en werkzaam geweest bij Philips, NXP en VDL. Geweest, want ze zijn nu werkzoekend. Ontslagen vanwege de crisis.

Het bezoek is een van de eerste events die ik bezoek tijdens de Dutch Technology Week. Als student Innovatiewetenschappen ben ik op zoek naar wat deze hightechregio zo bijzonder maakt. Het thema van dit jaar is ‘Week of Wonders’. Verrast word ik zeker.

De dertiger en zestiger weerspreken de veelgehoorde uitspraak dat er duizenden vacatures voor ingenieurs in de regio Eindhoven zijn. “Dat is dus niet waar.” Waarom worden ze anders niet aangenomen?

Gek genoeg spreek ik een dag later, na afloop van een debat over voedsel en technologie, een zogenoemde ‘veranderkundige’ die een middelgroot technisch exportbedrijf helpt groeien. “Ben je op zoek naar een baan?” Ik moet ontkennend antwoorden (‘Alleen een bijbaan’). “We zijn een middelgroot technisch bedrijf, maar nu op zoek naar mensen die in plaats van technisch innovatief, sociaal innovatief denken”.

Dit verrast me. Ook al ken ik de achtergrond niet van de zoektocht naar banen van de dertiger en zestiger, er lijkt een wens te zijn hightech- en sociale innovatie in toenemende mate te willen combineren. Is dat de volgende stap in het ontwikkelproces voor deze regio?

Dirk Janssen,
Student Innovatiewetenschappen TU/e

Geen opmerkingen:

Een reactie posten