vrijdag 20 maart 2015

Samen in beweging

De staart van de winter deed al het beste vermoeden, maar vanaf 21 maart krijgen de energie en de bewegingsdrang die we voelen officieel het label ‘lente’. Tevens krijgt de eerste lenteweek het etiket ‘Nationale Week van Zorg en Welzijn’. En laat zorg en welzijn, net als sport en bewegen, sectoren zijn die in beweging zijn en net als de lente heel wat energie en dynamiek uitstralen.

Een stukje van de oorzaak hiervan kan ongetwijfeld gezocht worden in tal van maatschappelijke veranderingen. We worden geconfronteerd met een samenleving die veroudert, individualiseert, digitaliseert, commercialiseert, medicaliseert, decentraliseert, intensiveert, etc. Deze ontwikkelingen en de verschuivingen binnen het ruime speelveld van de gezondheid(szorg) zorgen voor heel wat uitdagingen, maar bieden anderzijds tal van mogelijkheden en niet in het minst innovatie (in producten en diensten).

Voor mij komt dit in de Brainport Regio Eindhoven vooral tot uiting in nieuwe samenwerkingsmodellen waarbij cross-overs ontstaan tussen sectoren zoals zorg, sport- en bewegen, welzijn, techniek, etc. Door een bundeling van de krachten kan maximaal ingespeeld worden op de vragen van morgen.

De voorbeelden in de regio zijn legio, maar laat me zo vrij zijn om me te beperken tot een drietal voorbeelden van ‘groenten uit de tuin van Fontys Sporthogeschool’. Zo werken bijvoorbeeld momenteel Fontys Sporthogeschool, 2M Engineering en Brainport Development gezamenlijk aan de uitvoering van het project Living Lab Activ8, met als doel het voorkomen van bewegingsarmoede bij senioren door middel van de inzet van de Activ8. Met behulp van deze beweegsensor worden senioren gestimuleerd meer te bewegen en minder te zitten. In de uitvoering van het project wordt nauw samengewerkt met o.a. Vitalis Woonzorg Groep en fysiotherapeuten en beweegdeskundigen uit de regio.

Een ander voorbeeld van regionale samenwerking is het grootschalige impulsprogramma ‘Mine your own body’ waarin TU Eindhoven, Philips en Fontys Sporthogeschool samen werken aan technologie op maat gericht op breedtesport, vitaliteit en gezondheid.

Een derde voorbeeld is het Fontys Expertisecentrum Gezondheidszorg en Technologie dat recent onder impuls van Fontys Paramedische Hogeschool gelanceerd werd met als doel het verbeteren van de verbinding tussen zorgpraktijk en technologie. Binnen dit expertisecentrum worden de expertise van een groot aantal partners uit onderwijs, onderzoek, zorg en bedrijfsleven met elkaar verbonden.

Ik geloof sterk dat door middel van co-creatie en toegepast onderzoek bruggen gebouwd (kunnen) worden tussen actoren en sectoren. Alleen ga je misschien wat sneller, maar samen kom je zeker verder. En laat samenwerking nu net de kracht zijn van de regio Eindhoven.

Steven Vos 
Lector Move to Be – Fontys Sporthogeschool

woensdag 18 maart 2015

Wie kent Brainport?

Het werd weleens tijd om te weten. Als je als merk 10 jaar bestaat en toch aardig wat aan internationale marketing activiteiten ontplooit, de hele wereld over reist en de slimste regio van de wereld wordt, wie kent je dan?
Zo gezegd, zo gedaan. Vorig jaar kregen we de kans om een 3-tal vragen mee te laten lopen in een wereldwijd onderzoek onder 46.000 hoogopgeleiden in 45 landen. Best aanzienlijk dus. En ook eigenlijk wel spannend. Want: wie kent er nou eigenlijk Brainport?
Ik krijg in buurlanden die met 'talent attraction' bezig zijn altijd veel complimenten over ons sterke merk voor het aantrekken van talent (brains dus) en onze manier van branding, maar doen we het eigenlijk wel zo goed?

Na een paar maanden wachten - want de wereld moest natuurlijk wel eerst antwoorden - was het dan zover, de resultaten: 9% van al deze mensen kent ons. Tja, 9%. Ik was in eerste instantie best teleurgesteld, wat is nou 9%? De naamsbekendheid van merken als Philips en Coca Cola ligt naar schatting ergens rond de 60%. Maar ja, Philips en Coca Cola geven hier miljarden aan uit en Brainport, ach, een paar ton misschien.

Mmm, dat werpt een ander licht op de zaak. Dus doe ik een sommetje: 9% * 46.000 = 4.140. En mogen we dit dan ook doortrekken? Dat mag toch met een valide onderzoek? Laten we er dan vanuit gaan dat gemiddeld 5% van de wereldbevolking hoogopgeleid is. Dan doe ik nog een sommetje: 7.297.545.902 * 5% = 364.877.295 * 9% = 32.838.957. Dus.

Meer informatie

Who knows Brainport?
It is about time we should know. When your brand has existed for 10 years and you develop quite a lot of worldwide marketing initiatives, travel around the world and become the world's smartest region, then who knows you? No sooner said than done. Last year we got the chance to run 3 questions on brand awareness with a survey to 46,000 higher educated people in 45 countries. So quite considerable. And rather exiting. Because: who exactly knows Brainport?

I do get compliments from neighbouring countries that also have programs on talent attraction about our strong 'Brains' brand we use to attract international knowledge workers. But are these expectations met? Will our efforts be validated?

After waiting for the whole world to respond to our questions, we received the results: 9% of all these 46,000 people know us, know of the Brainport Eindhoven Region. Okay. So 9%. Actually, initially I was rather disappointed; 9% sounds so low… Brand awareness of brands like Philips and Coca Cola is around 60%. But then again, these brands spend billions on marketing and Brainport, well, maybe a few hundred thousand euros.

Hmm, that puts the results into a different perspective. So I start to calculate: 9% * 46,000 = 4,140. Hmm, is it permitted to extend this? I suppose we may with a valid research like this? Then let’s assume that an average of 5% of the worldwide population is highly educated. Then let me do another calculation: 7,297,545,902 * 5% = 364,877,295 * 9% = 32,838,957. So.

More information

Yvonne van Hest,
Program Manager International Labour Market Development at Brainport Development

maandag 9 maart 2015

Ingenieur van het Jaar


Van stedelijke metropoolgebieden tot de meest afgelegen hoeken van de aarde en van de diepste punten van de oceanen tot aan de ruimte: de mensheid heeft er altijd naar gestreefd om grenzen te verleggen, obstakels te overbruggen en mogelijkheden te creëren om onze levens te verbeteren. Ingenieurs hebben hier altijd een belangrijke rol in gespeeld. 
Een verschil tussen wetenschap en techniek is dat wetenschappers omgaan met de wereld zoals die is, terwijl ingenieurs zich een wereld voorstellen zoals die zou kunnen zijn. Het is de taak van de ingenieur om vast te stellen wat mensen willen of nodig hebben en om de beste manier te bedenken om het waar te maken. Zo maken zij onze samenleving beter door onverwachte en vooruitstrevende nieuwe oplossingen te bedenken voor hedendaagse vraagstukken. Zonder hen geen internet, geen duurzame energie, geen veilige mobiliteit en geen slimme zorg. Weinig vakgebieden hebben zo’n direct en positief effect op het alledaagse leven als de ingenieurswetenschappen.

In de laatste eeuw zijn veel technische prestaties zo gebruikelijk geworden dat we ze als vanzelfsprekend zijn gaan zien. Zo is er de wekker die ons wakker maakt, zijn er de lampen die onze omgeving verlichten en is er de auto die ons naar onze bestemming brengt. We maken dagelijks gebruik van computer- en communicatietechnologieën en kopen met gemak goederen en diensten van over de hele wereld. Naast deze vanzelfsprekendheden, zijn er ook subtielere technische prestaties, zoals verkeerslichten die een schema volgen en zelfhelende materialen die worden gebruikt in de gebouwen waar we wonen en werken. Kortom, het werk van ingenieurs omringt ons en is deel van elk aspect van ons leven. De beste vindingen worden bedacht in een creatieve omgeving met veel innovatieve bedrijven en bedrijfjes, waar volop mogelijkheden voor ontmoeting, kruisbestuiving en open innovatie wordt gecreëerd. Een plek als Brainport is daarvoor ideaal.

Ingenieurs betekenen veel voor onze samenleving. Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) organiseert daarom de jaarlijkse Ingenieur van het Jaar verkiezing. De winnaar ontvangt sinds dit jaar de Prins Friso Ingenieursprijs. Met deze verkiezing wil KIVI de meerwaarde van ingenieurs voor de maatschappij zichtbaar maken en tevens laten zien dat een ingenieursstudie een gevarieerd en aantrekkelijk carrièreperspectief biedt. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Dag van de Ingenieur op 18 maart a.s. op de campus van de Universiteit Twente. U bent van harte welkom.

Micaela dos Ramos

Directeur Koninklijk Instituut Van Ingenieurs